گروهی تحت عنوان Kia Boys در تیکتاک و یوتیوب آموزشهایی برای دورزدن تمهیدات امنیتی خودروهای کیا و هیوندا با ابزارهایی بسیار ساده منتشر کرده است.
چالشی تحت عنوان Kia Challenge در پلتفرمهای تیکتاک و یوتیوب شکلگرفته که توسط گروهی موسوم به Kia Boys شروع شده و در این ویدئوها آموزشهایی جهت دورزدن امنیت خودروهای این کمپانی به سادهترین روشهای ممکن منتشر شده است. این آموزشها به رفتارهای نابهنجاری وصل شده که باعث ایجاد تنش هایی برای این شرکت ها شده است.
ایراد یاد شده به علت استفادهنکردن از ایموبلایزرهای استاندارد و ضد سرقت در برندهای هیوندا و کیا است که در سالهای 2015-2019 در خودروهای ساخت این شرکتها شاهد آن هستیم.
توافق حقوقی صورتگرفته بین این دو شرکت تنها شامل 9 میلیون خودرو تولید شده آنها که فاقد دکمه استارت و ایموبلایزرهای ضدسرقت میشود، در فوریه این شرکتها بهروزرسانی را برای بهبود قابلیتهای امنیتی جهت بیشتر کردن زمان پخش صدای دزدگیر از 30 ثانیه به 1 دقیقه ارائه دادند که نتوانست جلوی این چالش بحث برانگیز را بگیرد طبق گزارشات این توافق شامل 145 میلیون دیگر برای صدمات وارده به مشتریانی که خودرو آنها به سرقت رفته است نیز میباشد.
آقای جیسون ارب بهعنوان مدیر بخش حقوقی شمال آمریکا هیوندا در متنی گفته است
” ما از موقعیتهایی که بتوانیم پشتیبانی بیشتری را برای مشتریان خود که باتوجهبه ازدیاد فعالیتهای مجرمانه صورتگرفته اخیر که به خودروهای ما مربوط میشود به ارمغان بیاوریم. امنیت مشتری اولین اولویت ماست”
متأسفانه، گزارشهایی در سطح جهانی از تعداد خودروهای به سرقت رفته این دو کمپانی بهصورت دقیق موجود نیست؛ ولی میتوان به تعداد 469 دستگاه خودرو کیا و 426 دستگاه خودرو هیوندا اشاره داشت که تنها در سال 2020 میلادی به سرقت رفتهاند و این آمار به نسبت سال 2023 که عددی بالغ بر 3557 کیا و 3406 هیوندا هست از عمق این فاجعه خبر میدهد.
سال گذشته این دو کمپانی به جهت بهبود امنیت خودروهای خود مبلغی معادل 170 دلار را از مشتریان طلب کردهاند که این مبلغ باتوجهبه هزینههای دیگر حتی تا به 500 دلار هم میرسید و این موضوع نتوانست بدل به راهکاری خوب برای این شرکتها شود.
این شرکتها حتی در سال 2022 اقدام به فروش قفل فرمانهایی کردهاند تا از این مشکل پیشآمده جلوگیری کنند که با فروش 26 هزار عدد از این قفل فرمانها هم این همچنان به قوت گذشته باقیست.